Ekzos Kereta Bocor? Adakah Selamat Untuk Memandu? - GeoffreyStephen.com

Latest

Search For Anything Tips Here (360°).

Tuesday, May 22, 2018

Ekzos Kereta Bocor? Adakah Selamat Untuk Memandu?

Tahukah anda? Sistem ekzos kenderaan anda akan mengekalkan kereta yang  tenang dan asap keluar dari kabin. Tambahan pula, sistem ini membantu mengekalkan enjin berjalan dengan betul, mengurangkan pelepasan asap dan memberi anda kecekapan bahan api optimum. 

Jika anda memandu dengan  keadaan ekzos yang bocor  ianya amat berbahaya  kerana asap mengandungi karbon monoksida.

Perkara yang perlu diingat ketika memandu dengan ekzos yang bocor.

  • Salah satu tanda kebocoran pada ekzos ialah bunyi bising yang kuat yang datang dari kenderaan anda semasa memandu. Ini adalah salah satu daripada tanda-tanda yang paling biasa, dan kenderaan anda perlu diperiksa oleh mekanik supaya mereka dapat memastikan keadaan sejauh mana ekzos perlu diperbaiki.
  • Satu lagi tanda kebocoran ekzos ialah anda terpaksa mengisi minyak dengan lebih kerap. Tahukah anda, kebocoran pada ekzos dapat mengurangkan kecekapan bahan bakar dan akan menyebabkan enjin anda bekerja lebih keras, dan akan mengakibatkan anda terpaksa mengisi tangki minyak anda dengan lebih kerap.
  • Selain itu, apabila ekzos kereta anda bocor, anda akan dapat rasakan pedal minyak anda bergetar ketika anda memandu. Bahkan kebocoran terkecil dapat menyebabkan kenderaan bergetar, namun semakin besar kebocoran semakin kuat getarannya. Biasanya getaran bermula di pedal gas, kemudian bergerak ke roda stereng, dan ke lantai apabila kebocoran semakin membesar.
  • Apabila sistem ekzos anda tidak berfungsi dengan betul, haba tambahan akan mengalir ke dalam enjin anda. Ini boleh menyebabkan penukar pemangkin menjadi rosak. Penukar pemangkin yang rosak amat mahal kosnya apabila anda menggantikannya, jadi jalan yang terbaik adalah membaiki ekzos anda sebelum kerosakan yang lebih besar berlaku kepada sistem operasi kenderaan anda.
  • Jika anda telah memandu dengan kebocoran ekzos anda selama  beberapa  hari dan anda dapat merasakan kenderaan anda seperti  anda  terdengar seolah-olah seseorang menggegarkan kotak batu ketika kereta  anda sedang melahu, ini adalah tanda-tanda awal  bahawa penukar pemangkin anda mengalami masalah.
Photo by, Free Vector Image, Licenced Via Creative Commons
Jangan  menunggu terlalu lama untuk mendapatkan pemeriksaan sistem ekzos anda, dan anda disarankan menghantar kereta anda di bengkel untuk pemeriksaan dengan segera.

Menghidu asap ekzos untuk masa yang banyak tidak baik untuk kesihatan anda kerana ia mengandungi karbon monoksida. Selain itu, kebocoran ekzos akan menimbulkan perkara yang tidak bagus  pada keseluruhan sistem kenderaan anda dan ianya berpotensi  menyebabkan kerosakan yang lebih mahal. - Yourmechanic
Posted by mr geo
GeoffreyStephen.com Updated at: May 22, 2018

No comments:

Post a Comment

Comments containing the active link, promotion, requesting a visit again, will not be displayed.