Tips Memilih Dedoran Atau Antiperspirant Terbaik Untuk Ketiak - GeoffreyStephen.com

Latest

Search For Anything Tips Here (360°).

Monday, July 31, 2017

Tips Memilih Dedoran Atau Antiperspirant Terbaik Untuk Ketiak

Memilih dedoran atau antiperspirant adalah salah satu keperluam wajib bagi kehidupan kita pada masa ini. Setiap kali ke pasaraya, kita kadang-kadang akan ke bahagian alat keperluan untuk penjagaan diri untuk mendapatkan dedoran ataupun antiperspirant.

Di pasaran terdapat pelbagai jenis dedoran dan juga antiperspirant. Alat untuk menghilangkan bau ketiak ini mempunya harga yang berbeza-beza mengikut jenama masing-masing. Persoalannya disini, bagaimana untuk memilih dedoran atau antiperspirant yang baik untuk keperluan diri kita?

Tips Memilih Dedoran Atau Antiperspirant Terbaik Untuk Ketiak
Baik, berikut adalah beberapa tips bagaimana untuk memilih deodoran dan juga antiperspirant untuk dijadikan sebagai keperluan diri kita agar ianya benar-benar sesuai dengan diri kita.

1. Memilih yang mampu melawan peluh
Sama ada anda memilih dedoran dan juga antiperspirant, anda dinasihatkan untuk memilih yang mampu bertahan di dalam masa 24 jam, selain itu, mampu untuk melawan pengeluaran peluh. Penggunaan dedoran atau  antiperspirant , disarankan menggunakannya hanya sekali sahaja di dalam sehari. Walau begitu, ianya bergantung kepada keperluan anda.

2. Pilih yang paling mudah digunakan
Walau apa pun jenama anti peluh yang anda gunakan, pilihlah yang paling mudah untuk digunakan. Umpamanya memilih jenis roll-on, ataupun jenis spray serta pembuka yang mudah dibuka. Walau pun begitu terdapat sesetengah dari anda lebih suka memilih jenis krim.

3. Tidak meninggalkan tanda putih
Produk anti peluh yang bagus adalah ianya cepat mengering apabila digunakan, tidak meninggalkan tanda-tanda putih pada pakaian anda dan paling penting sekali, tidak merosakkan pakaian anda.
Smell
Decorative Picture
Photo by, Aqua Mechanical, Licenced Via Creative Commons.org
Sesetengah produk, boleh menyebabkan bahagian lengan pakaian anda akan mengeras dan menimbukkan tompok warna putih. Hal ini akan menyebabkan pakaian anda akan rosak.

4. Mempunyai aroma yang baik
Produk yang baik adalah mempunyai aroma yang neutral dan juga bebas dari haruman yang kuat. Pastikan produk anti peluh yang anda gunakan benar-benar bebas dari wangian.

5. Berfungsi dengan baik
Walaupun anda berkerja di kawasan panas, terlibat dengan aktiviti fizikal yang menyebabkan anda mengeluarkan peluh yang banyak, produk anti peluh yang anda gunakan benar-benar berkerja dengan diri anda. Produk ini lah yag sepatutnya kita pilih.

6. Tidak merengsangkan kulit
Sesetengah dari kita, kulit akan bertindak dengan produk anti peluh yang kita gunakan menyebabkan akan merengsangkan kulit. Pastikan tentang hal ini, kerana setiap dari kita memiliki kulit yang berbeza-beza, dan sesetengah yang lain pula mengalami kesan apabila menggunakan produk anti bau peluh disebabkan kulit yang sensitif.

Ketahui beza dedoran dengan antiperspirant
Anda perlu tahu apakah beza antiperspirant dengan dedoran serta ketahui juga apakah fungsi sebenar kedua-dua produk anti peluh ini. Antiperspirants adalah produk yang direka untuk bertindak mengurangkan peluh dan menyekat saluran peluh serta mengurangkan bau ketiak.

Dedoran pula adalah produk yang mengandungi antibakteria untuk mengurangkan bau pada ketiak anda. Produk ini tidak akan menghalang saluran peluh.

Anda harus ketahui juga terdapat produk anti peluh mengandungi kedua-dua bahan iaitu antisperspirant dan juga dedoran. Oleh itu sebelum membeli produk anti bau peluh ketahui apakah bahan yang terdapat pada produk anti bau peluh yang anda beli.

Semasa ke pasaraya fikirkan pertanyaan ini
a) Anda telah mengetahui perbezaan dedoran dan juga antiperspirant bukan? Oleh itu tetapkan pendirian anda sama ada membeli dedoran atau antiperspirant atau pun anda memilih yang mengandungi kedua-dua bahan itu sekali.

b) Adakah anda menyukai haruman? Jika anda menyukai dedoran yang mempunyai haruman, mungkin anda boleh memilih dedoran yang mengandungi minyak kerana dedoran jenis ini mengandungi bau seperti masker. Bagi anda yang tidak menyukai wangian pilih lah dedoran yang bebas dengan wangian.

c) Tanya diri anda sendiri, adakah anda mempunyai kulit sensitif, kerana jika anda mempunya kulit yang sensitif, atau mungkin anda mempunyai apa-apa ruam, antiperspirant boleh merengsangkan kulit anda. Lebih-lebih lagi anda gunakan antiperspirant selepas mandi dan juga selepas anda bercukur.

Walau begitu, kulit kita berbeza-beza sebenarnya, terdapat individu yang amat sensitif dengan kandungan bahan pada antiperspirant seperti bahan aluminium klorida ataupun dengan bahan aluminium zirconium trichlorohydrex glisin.

Terdapat juga kulit individu yang mengalami ruam dengan menggunakan dedoran semula jadi oleh itu cuba pilih produk anti bau peluh yang berbez-beza hingga anda menemukan yang sesuai dengan diri anda.

d) Adakah anda mempunyai peluh yang berlebihan? Jika ya, anda disaran menggunakan antispirant untuk mengatasi masalah anda, kerana bahan ini direka untuk menyekat saluran peluh yang berlebihan.

Di pasaran terdapat banyak produk antiperspirant, jika anda mempunyai pengeluaran peluh yang agak banyak, banyak doktor yang menyarankan untuk menggunakan antiperspirant yang mempunyai bahan aktif yang lebih kuat berbanding dengan antiperspiran yang biasa. Walau begitu, bahan aktif yang agak kuat  mungkin boleh merengsangkan kulit anda.

e) Adakah anda lelaki atau wanita? Pada dasarnya, kesemua dedoran mempunyai bahan yang sama, sama ada dedoran untuk lelaki atau wanita. Yang membezakan produk-produk anti peluh ini adalah wangian, pemasaran dan juga pembukusan pada produk tersebut.

f) Anda ingin memilih produk semula jadi? Ya, jawapannya adalah dedoran kerana ia bebas dari aluminium, tetapi tahukah anda bahan pada dedoran ini tidak akan menghalang pengeluaran peluh berlebihan anda?

Walau begitu sesetengah dedoran semulajadi mempunyai bahan clay dan juga baking soda yang mampu menjadikan anda terasa kering semasa anda menggunakannya.

g) Bagaimana menggunakan produk antiperspirant? Cara pemakaiannya adalah mudah sahaja, pastikan menggunakan anti peluh ini sehingga kering pada ketiak anda dan barulah anda memakai pakaian.

Sebagai pengetahuan anda, apabila anda menggunakan antiperspirant, anda akan dapati terdapat kesan kuning pada pakaiana anda, ini sebenarnya terjadi disebabkan tindak balas ramuan pada produk tersebut dan juga  protin pada kulit anda.

Penggunaan produk anti bauh peluh
Semasa membeli produk anti bau peluh, pastikana ada membaca dengan teliti mengenai label dan juga cara pemakaian yang betul kerana jika anda salah untuk menggunakannya, kemungkinan produk tersebut boleh merengsangkan kulit anda.

Antiperspirant berkesan untuk digunakan sebelum anda tidur tetapi menurut beberapa pakar, adalah lebih baik tidak menggunakan sebarang antiperspirant semasa tidur kerana kita jarang mengeluarkan peluh  pada waktu tersebut.

Jika kebanyakan produk yang anda gunakan tidak berkesan dengan masalah bau peluh pada ketiak anda disebabkan bau peluh yang berlebihan, anda disaran untuk berjumpa dengan doktor yang bertauliah.

Tahukah anda, menurut kajian terdapat sekitar 3% mereka yang mengalami masalah berpeluh berlebihan ataupun dikenali sebagai hiperhidrosis. Antara rawatan pertama adalah dengan menggunakan antiperspirant.

Rawatan yang lain pula dikenali sebagai Iontophoresis dimana rawatan menggunakan arus elektrik ringan untuk menebalkan luar kulit bagi menghalang dan mematikan pengeluaran peluh, kaedah ini amat baik untuk mereka yang mengalami masalah berpeluh di tangan dan juga kaki.

Antara kaedah yang lain pula untuk menggunakan suntikan botox pada kawasan yang mengeluarkan peluh yang berlebihan. Di Barat terdapat rawatan yang dikenali sebagai Miradry menggunakan kaedah gelombang micro bagi menghapuskan pengeluaran peluh secara kekal.
Posted by mr geo
GeoffreyStephen.com Updated at: July 31, 2017

No comments:

Post a Comment

Comments containing the active link, promotion, requesting a visit again, will not be displayed.