Cara Untuk Semak Senarai Hitam PTPTN - GeoffreyStephen.com

Latest

Search For Anything Tips Here (360°).

Wednesday, July 26, 2017

Cara Untuk Semak Senarai Hitam PTPTN

Adakah anda perna melakukkan semakan senarai hitam di PTPTN, mengenai nama anda? Pada masa ini kerajaan telah mengambil langkah drastik kepada semua peminjam PTPTN untuk melakukkan pembayaran segera tentang pinjaman yang dilakukkan oleh mana-mana individu yang pernah melakukkan pinjaman ini.

Melalui pemahaman penulis, kerajaan mengambil langkah ini disebabkan kekurangan dana pusingan kewangan untuk disalurkan kepada pemohon-pemohon PTPTN bagi pelajar-pelajar baru yang melanjutkan pelajar di kolej-kolej, universiti swasta ataupun universiti tempatan.

Oleh itu, bagi mereka yang telah menamatkan pelajaran dan sebelum ini pernah melakukkan pinjaman kewangan melalui PTPTN, diarahkan untuk melakukkan bayaran semula pinjaman tersebut.

Apa yang penulis faham juga, sekiranya pembayaran tidak dilaksanakan, nama peminjam yang telah disenarai oleh PTPTN, namannya juga akan disenarai hitam melalui imigresen bagi mereka yang langsung tidak melakukkan pembayaran. Ini bermakna, nama peminjam tersebut tidak dibenarkan untuk ke luar negara.
Selain itu, nama peminjam yang telah disenarai oleh PTPTN juga akan disenarai sebagai CCRIS oleh pihak bank sekiranya gagal melunaskan bayaran bulanan pinjaman tersebut sebagaimana yang diarahkan.

Misalnya seperti ini, encik A telah diarahkan oleh PTPTN untuk melakukkan pembayaran minima pinjaman  sebanyak RM 40 sebulan bermula pada bulan januari 2014, tetapi encik A langsung tidak melakukkan pembayaran tersebut sehingga awal januari 2017, dan jumlah bayaran yang sepatutnya encik A  telah bayar  untuk 3 tahun tersebut adalah sebanyak RM 1,440.

Disebabkan jumlah RM 1,440 ini lah yang menyebabkan encik A disenaraikan sebagai CCRIS oleh pihak bank disebabkan terdapatnya tunggakan bayaran bulanan terhadap pinjaman tersebut. Ini menyebabkan encik A menghadapi sedikit masalah sekiranya melakukkan pinjaman daripada bank disebabkan CCRIS.

Bagaimana untuk semak senarai hitam PTPTN itu? Untuk melakukkan semakan, anda boleh menghubungi di talian careline PTPTN di nombor telefon berikut, 03-2193 3000 atau hadirkan diri ke mana-mana kaunter PTPTN atau Jabatan Imigresen. Anda juga boleh melakukkan semakan melalui link terus ke web rasmi PTPTN melalui link dibawah ini dan isi butir-butir yag diperlukan.

SEMAK SENARAI HITAM PTPTN                                               

Senarai hitam itu maksudnya anda disenarai hitam untuk ke luar negara, bermakna anda dikenakan sekatan oleh pihak Imigresen Malaysia. Untuk melakukkan semakan, anda boleh terus ke web rasmi Imigresen atau melalui link dibawah yang mana penulis sediakan terus web Imigresen.

SEMAK SENARAI HITAM IMIGRESEN

Untuk mengetahui jumlah sebenar bayaran minima bulanan pinjaman PTPTN anda, dinasihatkan anda terus berhubung dengan pihak PTPTN untuk keterangan yang lebih lanjut. Anda harus melakukkan pembayaran pinjaman ini kerana sekiranya anda gagal untuk melaksanakan bayaran, kemungkinan anda akan dikenakan tindakan saman mahkamah.
Posted by mr geo
GeoffreyStephen.com Updated at: July 26, 2017

No comments:

Post a Comment

Comments containing the active link, promotion, requesting a visit again, will not be displayed.