Bila Masanya Hand Brake Digunakan Semasa Memandu - GeoffreyStephen.com

Latest

Search For Anything Tips Here (360°).

Wednesday, June 29, 2016

Bila Masanya Hand Brake Digunakan Semasa Memandu

Panduan ini selalunya dicari oleh kebanyakan individu yang sedang belajar memandu ataupun mereka yang akan menjalani ujian memandu tentang bila masanya penggunaan handbrake kereta.

Panduan ini amat penting untuk dipelajari kerana hand brake ataupun brek tangan salah satu kompenen yang paling penting sekali semasa memandu kereta walaupun ianya hanya sekali sekala digunakan semasa sepanjang anda memandu kereta.

Kebanyakan pemandu yang masih belajar gagal untuk menguasai penggunaan hand brake dan ini menyebabkan mereka akan gagal semasa ujian memandu dilakukan.

Apa itu Hand brake?
Untuk pengetahuan umum anda, hand brake dikenali juga sebagai brek tangan yang berfungsi untuk mengehentikan tayar kenderaan daripada bergolek.

Sesetengah orang mengatakan, brek tangan dikenali sebagai brek kecemasan tetapi ianya amat merbahaya digunakan semasa kenderaan bergerak laju dan kemungkinan kereta anda akan hilang keseimbangan. 

Brek tangan adalah terdiri daripada  kabel yang terus disambungkan melalui system tuil ke brek kaki. Apabila hand brake ditarik, anda akan melihat pada skrin dasbord symbol bagi isyarat untuk parking kereta dan juga symbol isyarat bagi brake.
Kedudukan Hand Brake
Kedudukan hand brake bagi setiap kenderaan adalah berbeza-beza tetapi yang paling kerap digunakan oleh syarikat pengeluar kereta, hand brake berada di sebelah kiri pemandu ataupun berada di hadapan pemandu berhampiran dengan stering kenderaan.

Pengenalpastian kedudukan brek tangan bagi kereta anda amat penting agar memudahkan anda untuk menggunakannya pada situasi-situasi apabila diperlukan.

Untuk menggunakan hand brake anda hanya perlu menariknya  ke atas sehingga ke tahap maksima untuk memastikan brek tangan berfungsi dengan baik dan ia bertujuan untuk memastikan kereta tidak akan menglonsor .

Apabila anda menurunkan brek tangan, pastikan anda menekan button yang terdapat pada brek tangan tersebut dan barulah menurunkannya secara perlahan-lahan.

Bila masanya hand brake digunakan pada kereta anda
Bagi kereta transimisi manual hand brake amat penting  digunakan semasa kenderaan berhenti dan bergerak di kedudukan permukaan jalan yang berbukit ataupun jalan permukaan curam  yang mana anda harus memerlukan penguasaan hand brake dengan baik.

Selain itu, walau apapun kereta anda sama ada kereta manual ataupun kereta transmisi automatic, hand brake perlu digunakan semasa anda berada di kedudukan parking ataupun meletakkan kereta anda di mana-mana kawasan letak kereta kerana dikhuatiri kereta anda akan menglonsor ke hadapan ataupun ke belakang sekiranya permukaan jalan anda meletakkan kenderaan pada permukaan yang tidak rata.

Penggunaan hand brake juga kerap digunakan oleh ahli sukan kereta terutama sekali aksi ‘drift’ walaubegitu hanya mereka yang benar-benar berpengalaman yang disyorkan untuk melakukan cara ini kerana ia amat merbahaya kepada individu yang tidak berkemahiran.

Sebagai pengetahuan anda juga, hand brake tidak pernah digunakan untuk memperlahankan kenderaan semasa kereta bergerak  di dalam keadaan yag laju oleh itu betapa pentingnya anda memahami penggunaan hand brake di dalam situasi yang betul.

Posted by mr geo
GeoffreyStephen.com Updated at: June 29, 2016

No comments:

Post a Comment

Comments containing the active link, promotion, requesting a visit again, will not be displayed.