Tips Dapat Tiket Flight Murah Di Malaysia - GeoffreyStephen.com

Latest

Search For Anything Tips Here (360°).

Wednesday, May 4, 2016

Tips Dapat Tiket Flight Murah Di Malaysia

Bagaimana mendapatkan tiket penerbangan murah di Malaysia? Mungkin bagi anda yang kerap menaiki penerbangan di sekitar Malaysia, tips ini amat penting kepada anda bagaimana untuk mendapatkan tiket flight dengan kadar yang berpatutan dan berbaloi.

Sekiranya anda tidak mengetahui panduan ini, tentunya banyak wang milik anda akan terbuang begitu sahaja kerana kekurangan pengetahuan dalam bab pembelian tiket. Oleh itu perlunya anda memahami bagaimana pihak penerbangan melakukan strategi pemasaran mereka agar anda memperolehi manfaat di sebalik promosi-promosi tersebut.

Jangan melakukan pembelian tiket ‘last minute’
Pada penelitian penulis, ramai diantara anda yang gemar melakukan pembelian tiket flight mereka pada saat-saat terakhir sebelum melakukan penerbangan ke lokasi yang ditujui. Tahukah anda cara ini amat merugikan diri anda?

Ini disebabkan, prinsip syarikat penerbangan adalah, semakin dekat tarikh penerbangan tersebut, harga tiket akan melambung tinggi.

Misalnya pada hari esok adalah tarikh penerbangan anda dan pada hari ini lah anda membeli tiket flight anda, hal ini sudah tentunya akan menyebabkan anda terpaksa mengeluarkan wang yang lebih semata-mata untuk pembelian tiket dengan harga yang amat mahal sedangkan harga tiket tersebut dapat diperolehi dengan harga yang murah sekiranya anda melakukan pembelian tiket awal.

Cara ini juga akan menyebabkan kemungkinan anda akan terlepas flight anda kerana mungkin tiket flight ke destinasi yang ditujui telah ditempah awal oleh pelanggan yang lain.

Daftarkan diri secara online di web rasmi penerbangan
Jika anda lihat bagi semua syarikat penerbangan di seluruh dunia, mereka masing-masing memiliki web rasmi untuk kemudahan kepada pelanggan mereka untuk melakukan pembelian tiket dengan secara di dalam talian, begitu juga dengan syarikat penerbangan di negara ini seperti MAS dan

Airasia dimana syarikat ini memiliki web rasminya sendiri. Anda disaran untuk mendaftarkan diri anda di web penerbangan tersebut untuk bukan sahaja memudahkan anda melakukan pembelian tiket dengan secara online tetapi anda akan memperolehi maklumat-maklumat promosi tiket murah ke sesuatu destinasi yang dihantar oleh syarikat penerbangan terus ke email anda.

Promosi-promosi yang ditawarkan selalunya amat murah dan mungkin anda boleh melakukan pembelian terus bagi tiket promosi tersebut sebelum habis dijual kepada orang lain kerana, terdapat had tertentu yang telah ditetapkan oleh pihak syarikat penerbangan kerana inilah cara mereka melakukan promosi.

Dapatkan kad ‘redeem flights points’
Kebanyakan syarikat penerbangan memiliki promosi yang tersendiri bagaimana mereka menggalakkan pelanggan mereka untuk menaiki penerbangan mereka dengan menawarkan kad ‘reedem flight points’.

Apa kelebihan kad ini? Kad ini menawarkan point yang terkumpul bagi setiap pembelian tiket penerbangan anda dan boleh ditebus dengan barangan, penginapan, atau anda boleh mendapatkan penerbangan percuma ke sesuatu destinasi apabila point tersebut telah mencapai had seperti yang ditawarkan oleh syarikat penerbangan.

Kad ini amat sesuai diperolehi bagi mereka yang kerap menaiki flight atau sering membantu rakan-rakan melakukan pembelian tiket filght secara online dengan menggunakan kad kredit sendiri dan kesemua point yang terkumpul anda boleh tebus dengan pelbagai promosi yang ditawarkan oleh syarikat penerbangan.

Kad ‘redeem flights points’ bagi MAS adalah Enrich dan AirAsia pula menggunakan Big Points.

Buat pembelian tiket flight secara online
Apakah kelebihan melakukan pembelian tiket melalui dalam talian? Sebenarnya, cara ini bukan sahaja menjimatkan masa anda tetapi dengan pembelian tiket secara online membolehkan anda mengurangkan caj-caj yang anda rasakan tidak perlu seperti had berat bagasi, pembelian insuran, makanan, pemilihan ‘seat’ class ekonomi, memilih harga tiket yang paling murah mengikut masa-masa penerbangan ini kerana, setiap masa penerbangan memiliki harga yang berbeza bergantung kepada tempahan pelanggan.

Semakin ramai tempahan tiket masa dan tarikh sesebuah penerbangan tersebut, harga tiket akan melonjak naik. Ini bermakna, bagi mereka yang melakukan pembelian tiket pada saat terakhir, mereka terpaksa membeli tiket dengan harga yang mahal.

Rancang awal perjalanan penerbangan anda
Seperti yang dinyatakan sebelum ini, jangan melakukan pembelian tiket ‘last minute’, rancanglah masa penerbangan anda dengan awal misalnya anda akan menaiki flight tiga bulan yang akan datang, belilah tiket penerbangan anda pada awal bulan pertama kerana selalunya harga tiket pada masa itu adalah amat murah sekali dan satu hadiah bagi anda jika terdapat kemungkinan adanya tawaran promosi istemewa yang dilakukan oleh pihak syarikat penerbangan dari MAS ataupun Airasia.

Selain itu merancang awal perjalanan penerbangan membolehkan anda dapat menyediakan barangan-barangan yang patut atau tidak perlu dibawah semasa menaiki flight. Cara ini dapat menentukan had sebenar berat bagasi anda dan membolehkan anda memilih had berat bagasi anda semasa pembelian tiket dan secara tidak langsung anda boleh mengurangkan harga tiket anda.

Mengenai artikel ini
Artikel ini ditulis berdasarkan pengalaman penulis sendiri semasa kerap menaiki flight dalam anggaran sepuluh tahun semasa menetap di negeri Pantai Timur untuk balik ke negeri kelahiran di kepulauan Borneo Utara Sabah.

Diharap tips ini serba sedikit dapat membantu anda dan sekiranya anda mempunyai tips yang lebih baik untuk dikongsi bersama, anda dialu-alukan untuk berkongsi dengan kami disini dan juga kepada semua pembaca internet secara amnya.

Jika anda tidak pernah menaiki kapal terbang dan ingin mengetahui tips mudah cara menaiki kapal terbang anda boleh membaca artikel ini, Cara NaikKapal Terbang yang ditulis sendiri penulis berdasarkan pengalaman.
Posted by mr geo
GeoffreyStephen.com Updated at: May 04, 2016

No comments:

Post a Comment

Comments containing the active link, promotion, requesting a visit again, will not be displayed.