Kelebihan Menggunakan Power Bank 20000mah - GeoffreyStephen.com

Latest

Search For Anything Tips Here (360°).

Tuesday, April 19, 2016

Kelebihan Menggunakan Power Bank 20000mah

Selaras dengan perkembangan pesat teknologi telefon pintar , power bank menjadi amat popular pada masa kini bagi memenuhi permintaan tinggi dari pengguna.

Power bank amat sesuai  kepada mereka yang kerap menggunakan telefon pintar milik mereka kerana gadget ini berfungsi sebagai jalan altenatif untuk mengecas bateri telefon tanpa memerlukan sambungan melalui tenaga elektrik.

Anda bebas mengecas telefon pintar  kemana sahaja selagi power bank mampu membekalkan tenaga pada bateri handphone anda. Pada pandangan anda, berapakah kuasa power bank yang sesuai untuk telefon bimbit anda? Baik berikut beberapa tips berguna sebagai panduan anda.

Tip memilih power bank untuk telefon pintar anda
Kenapa power bank perlu 20000mah?Jika anda lihat di pasaran, terdapat banyak sekali jenis power bank bermula dengan kuasa 1000mah dan sehinggalah 30000mah dan mungkin terdapat lagi besar daripada itu.

Kebanyakan dari anda tidak mengetahui apakah power bank yang sesuai untuk telefon bimbit mereka hinggakan adakalanya membeli power bank yang kurang sesuai atau tidak mampu membekalkan kuasa pada bateri telefon dengan secukupnya.

Bagi pandangan penulis, anda harus menggunakan power bank 20000mah kerana ia mampu membekalkan kuasa bateri yang cukup kepada telefon bimbit anda dan ia mampu mengecas sebanyak beberapa kali.
Melalui pengalaman, power bank kurang dari 20000mah, misalnya 5000mah, hanya mampu digunakan untuk mengecas hanya sekali sahaja dan akhirnya anda terpaksa mengecasnya semula power bank anda kerana kehabisan bekalan kuasa mengecas.

Kekurangan power bank bawah 20000mah juga akan menyebabkan anda terpaksa mengecas power bank anda secara berulang-ulang kali dalam sehari dan akan menyebabkan power bank ini akan mudah rosak dan tidak boleh digunakan lagi.

Power bank dicas hanya sekali tetapi boleh digunakkan sebanyak berulang-ulang kali
Kelebihan menggunakan power bank 20000mah adalah anda hanya perlu mengecasnya hanya sekali sahaja sehingga kuasa baterinya penuh dan anda boleh mengecasnya sebanyak berulang-ulang kali terhadap telefon pintar kerana bekalan kuasa yang cukup banyak kepada telefon pintar anda.

Walaupun tempoh mengecas agak lama untuk membolehkan bateri pada power bank penuh, ia akan membekalkan cas yang amat banyak kepada telefon pintar anda dan amat sesuai digunakan bagi mereka yang berkerja di luar kawasan selama 2 hingga tiga hari.

Mampu mengecas laptop dan Ipad
Sukar untuk dipercayai tetapi itulah kelebihan power bank 20000mah. Kerana kuasa bateri yang banyak, bukan sahaja boleh mengecas telefon pintar anda tetapi ia mampu mengecas laptop dan juga ipad.

Power bank ini mampu menyalurkan kuasa bateri kepada laptop dan ipad sebanyak 5V 2.1A. Kelebihan ini mungkin amat sesuai bagi pelajar yang sering membuat tugasan mereka di luar kampus  dengan menggunakan laptop kerana dengan power bank, ia membantu pelajar menggunakan laptop mereka dengan lebih lama.

Sistem USB multi function
Sesetengah power bank 20000mah misalnya seperti powerbank jenama Pineng akan membekalkan USB multi function atau USB universal yang mana ia berfungsi untuk mengecas pelbagai jenis telefon pintar, laptop dan juga ipad.

Kemudahan ini bukan sahaja memberikan kelebihan kepada si pemakai tetapi mereka boleh berkongsi dengan rakan-rakan yang mempunyai telefon pintar  yang berbeza untuk mengecas gadget pintar mereka kerana system USB Universal yang  memang telah sedia ada pada power bank b agi jenama Pineng.

Jenama Power Bank
Seperti yang dijelaskan sebelum ini, walau apa pun jenama power bank yang anda gunakan, pastikan ia adalah original dan bukannya jenama tiruan dari jenama popular kerana menggunakan power bank tiruan akan membahayakan diri anda kerana kualiti bateri pengecas yang tidak memenuhi tahap ‘Qualitiy Standards’ yang telah ditetapkan.

Di Malaysia, jenama power bank yang amat popular adalah seperti Yoobao, Pineng, Ultra Slim, Philips, Xiaomi Mi, dan banyak lagi. Walau pun power bank 20000mah kelihatan agak besar tetapi ia mampu memberikan kuasa bateri telefon pintar milik anda secara berulang-ulang kali.

Untuk membeli gadget ini dengan harga yang amat murah anda hanya perlu membeli dengan secara online sahaja seperti di Lazada.com.my, Lelong.com.my, 11street.my, dan banyak lagi website yang menjual power bank secara di dalam talian.

Tips ini ditulis berdasarkan pengalaman sendiri penulis semasa menggunakan pelbagai jenama power bank untuk kegunaan sendiri, diharap artikel ini membantu anda dan sekiranya anda memiliki tips untuk dikongsi bersama, tinggalkan komen anda dibawah. Sekian. Baca juga artikel Tips Jimat Kuota Data Internet Telefon Pintar Anda.

Posted by mr geo
GeoffreyStephen.com Updated at: April 19, 2016

No comments:

Post a Comment

Comments containing the active link, promotion, requesting a visit again, will not be displayed.