Tips Penting Semasa Mendaki Gunung - GeoffreyStephen.com

Latest

Search For Anything Tips Here (360°).

Monday, March 7, 2016

Tips Penting Semasa Mendaki Gunung

Apakah tips-tips penting semasa mendaki gunung? Bagi individu yang memang meminati aktiviti-aktiviti yang lasak seperti mendaki gunung,  beberapa perkara yang perlu anda ambil perhatian semasa mendaki untuk dijadikan sebagai panduan penting.

Mendaki gunung mempunyai risikonya tersendiri terutama sekali melibatkan kecederaan  pada bahagian anggota badan sekiranya anda mengabaikan keselamatan diri anda dan juga kurangnya persediaan latihan stamina dan fizikal anda serta persediaan peralatan-peralatan yang perlu dibawah sebelum mendaki gunung.

Latihan stamina penting sebelum mendaki gunung
Apabila anda merancang untuk mendaki gunung, perkara yang paling penting sekali yang perlu anda titikberatkan adalah mengenai persediaan  latihan stamina, fizikal dan mental.

Ini kerana sekiranya anda tidak melakukan persediaan latihan awal, besar kemungkinan anda sukar untuk mendaki gunung disebabkan tahap ketahanan tubuh anda yang disifatkan kurang cergas lebih-lebih lagi anda merancang ingin mendaki gunung yang paling mencabar sekali di Asia Tenggara seperti Gunung Tahan.
Sebagai persediaan ini, anda dinasihatkan untuk berjoging setiap hari dan cubalah mendaki di kawasan mana-mana bukit berhampiran tempat tinggal anda dengan membawa beg galas belakang yang memiliki berat sekurang-kurangnya 20 kg hingga 30 kg.

Latihan ini penting bagi membiasakan diri anda suasana sebenar semasa mendaki  gunung yang lebih mencabar.

Peralatan yang mencukupi
Beberapa hari sebelum tarikh sebenar rancangan pendakian gunung, peralatan-peralatan untuk dibawah semasa mendaki gunung perlu disediakan seperti  khemah pasang siap, beg galas belakang, kamera, gallon air, periuk, lampu sulu, Camping Gas Stove, pisau, macis, ubat-ubatan, barang makanan dan peralatan pakaian.

Jika anda mendaki gunung secara berkumpulan, perlunya anda melakukan perjumpaan denga kumpulan anda bagi  membincangkan peralatan-peralatan yang perlu dibawa dan setiap barangan yang perlu disediakan harus diagih-agihkan kepada kumpulan anda untuk menjadikan peralatan akan menjadi ringan dan mudah dibawah semasa mendaki gunung.

Bagi persediaan barang makanan, anda anda harus memikirkan bahan makanan yang boleh bertahan lama umpamanya makanan tin, kentang, halia, bawang, beras,  minyak masak,minuman dalam paket, dan sebagainya.

Membawa makanan yang mudah rosak akan merugikan anda untuk membawanya melainkan anda merancang untuk memasak makanan itu pada hari pertama pendakian gunung.

Mendaki secara berkumpulan
Pada hari pendakian, perkara penting yang perlu dilakukan adalah melakukan senaman panas badan terlebih dahulu bagi menarik otot-otot untuk mengelakkan anda dari mengalami kecederaan.

Sekiranya anda mendaki gunung secara berkumpulan, elakkan mendaki secara bersendirian dan elakkan juga jarak yang amat jauh dari rakan-rakan yang lain. Ini bagi mengelakkan berlakunya perkara yang tidak diingini keatas anda misalnya terjadi kemalangan dan rakan-rakan yang lain tidak dapat melakukan bantuan.

Mendaki mengikuti masa anda sendiri
Semasa mendaki gunung, anda tidak perlu laju semasa mendaki  tetapi  gunakan masa anda sendiri dan mengikut kemampuan serta langkah yang teratur.

Teknik mendaki yang baik adalah melakukan perjalanan dalam anggaran 20 meter hingga 30 meter dan berhenti dalam anggaran 20 hingga 30 saat kemudian bergerak semula. Lakukan pendakian ini dengan secara konsisten dan anda akan mampu bertahan mendaki dalam tempoh yang lama.

Bagi pergerakan langkah anda,  kaki anda semasa memijak tanah harus dalam kedudukan menapak atau hujung jari kaki serta tumit selari dengan permukaan tanah, pergerakan langkah dengan menggunakan hujung  jari kaki sahaja akan menyebabkan anda cepat letih semasa  mendaki gunung kerana keseluruhan beban berada pada hujung jari kaki.

Posted by mr geo
GeoffreyStephen.com Updated at: March 07, 2016

No comments:

Post a Comment

Comments containing the active link, promotion, requesting a visit again, will not be displayed.