Cara Dapatkan Semula Geran Kereta Hilang Di JPJ - GeoffreyStephen.com

Latest

Search For Anything Tips Here (360°).

Sunday, January 17, 2016

Cara Dapatkan Semula Geran Kereta Hilang Di JPJ

Geran kereta hilang. Kadang-kadang kita mungkin cuai mengenai penjagaan dokumen penting milik kita seperti geran kereta menyebabkan geran ini hilang dari simpanan kita sama ada telah tercicir ataupun hilang.

Untuk mendapatkan gantian semula geran yang telah hilang di JPJ, anda harus mengetahui cara yang betul supaya anda tidak berulang-alik ke JPJ hanya semata-mata untuk mendapatkan geran kereta yang baru.

Dokumen yang diperlukan sebelum datang di JPJ
Sebelum anda ke mana-mana cawangan Jabatan Pengangkutankutan Jalan (JPJ), persediaan beberapa dokumen perlu disediakan untuk memudahkan segala urusan ini. Sebenarnya dokumen yang diperlukan adalah hanya satu satu salinan IC atau Mykad pemilik sendiri geran kereta dan pemilik sendiri geran kereta wajib datang di JPJ untuk urusan ini.
Gambar Hiasan
Dokumen dan keperluan wajib

1. Salinan Photostat IC atau Mykad
2. Wang pemprosesan RM25

Perlukah buat laporan polis terlebih dahulu?
Sebenarnya kehilangan geran kereta tidak perlu untuk membuat laporan polis kerana anda boleh terus datang ke JPJ untuk urusan ini. Laporan polis hanya akan dilakukan apabila geran kereta hilang disebabkan adanya unsur jenayah. Walau begitu menjadi hak anda sekiranya ingin membuat laporan polis untuk kehilangan ini tetapi ia agak menyusahkan sekiranya anda datang di balai polis semata-mata untuk melakukan laporan dan datang ke JPJ sedangkan anda boleh terus ke JPJ untuk mendapatkan semula gantian geran kereta yang baru. Anda hanya perlu membayar yuran pemprosesan sebanyak RM25 .

Apabila dokumen yang diperlukan telah anda sediakan, datang ke JPJ berhampiran dengan tempat tinggal anda untuk urusan ini. Dinasihatkan anda datang pada waktu pagi kerana dikhuatiri pejabat urusan JPJ dipenuhi oleh orang ramai untuk urusan masing-masing. Bila anda tiba di JPJ, datang terus ke pejabat pertanyaan dan minta staff yang bertugas borang bagi urusan kehilangan geran kereta dan isi borang tersebut mengikut butir-butir yang perlu diisi.

Setelah anda telah selesai mengisi borang, dapatkan nombor giliran anda dan tunggu sehingga nombor anda sampai. Apabila nombor giliran anda telah tiba, serahkan borang yang telah diisi tadi berserta salinan Mykad dan juga wang pemprosesan sebanyak RM25 ringgit. Staff JPJ akan memproses permohonan anda dan hanya dalam beberapa minit geran kereta anda yang baru telah siap.

Artikel ini ditulis hanya sebagai panduan kepada individu-individu yang telah kehilangan geran kereta berdasarkan pengalaman ketika berurusan di JPJ. Walaubegitu, sebarang perubahan mengenai prosuder mendapatkan geran kereta yang baru tertakluk kepada peraturan-peraturan dari JPJ. Untuk pertanyaan lebih lanjut mengenai prosuder ini, anda harus berhubung terus di mana-mana cawangan JPJ yang terdekat.

Posted by mr geo
GeoffreyStephen.com Updated at: January 17, 2016

2 comments:

  1. Thank you for sharing. Sgt membantu! ☺

    ReplyDelete
  2. kalau pemilik keretanya sudah meninggal dunia mcm mna ya kalau gerannya hilang???

    ReplyDelete

Comments containing the active link, promotion, requesting a visit again, will not be displayed.