Cara Dapat Benih Halia - GeoffreyStephen.com

Latest

Search For Anything Tips Here (360°).

Monday, November 23, 2015

Cara Dapat Benih Halia

Artikel pada kali ini adalah mengenai pertanian, yang mana bertajuk cara dapat benih halia sebagai panduan kepada semua usahawan pertanian yang baru bermula untuk berjinak-jinak dalam pertanian khususnya penanaman halia.

Halia memiliki potensi yang amat baik jika anda benar-benar ingin mengusahakan tanaman ini di tanah yang anda usahakan. Ini dibukitkan dengan beberapa usahawan di Negara Malaysia yang menjadikan halia sebagai sumber pendapatan yang lumayan.

Cara dapat benih halia
Untuk pengetahuan anda, benih halia amat sukar diperolehi  jika anda tidak tahu cara yang sebenar untuk mendapatkannya. Kebanyakan halia yang dijual di pasaran dijual olelh pihak yang ketiga dan harga yang dikenakan amat tinggi.

Selain itu, halia yang dijual adalah jenis gred yang baik, terpilih, dan sesuai untuk dijadikan sebagai bahan untuk makanan, perubatan, dan sebagainya.

Benih halia tidak memerlukan gred halia jenis yang baik untuk ditanam kerana tanah yang baik menghasilkan baka halia yang baik walaupun benih halia yang kita gunakan adalah daripada benih yang sederhana.
Ladang Halia
Ladang Halia
Cari usahawan tanaman halia
Cara untuk mendapatkan benih halia yang betul adalah mencari usahawan tanaman halia kerana, setiap tahun, mereka tidak menjual keseluruhan tanaman halia mereka kepada orang tengah kerana mereka harus menyimpan stok untuk dijadikan sebagai benih halia untuk penanaman semula.

Dimanakah usahwan halia ini berada? Penulis tidak dapat memberikan maklumat secara detail kerana usahawan halia ini ramai yang berada di serata Negara dan jika di semananjung Malaysia, usahawan halia banyak di kawasan Bentong Pahang dan jika di Sabah, usahwan halia ramai yang berada di daerah Tambunan Sabah.

Buat temujanji dengan usahawan Halia
Apabila anda telah menjumpai usahawan yang mengusahkan tanaman halia, anda harus berbincang kepadanya terlebih dahulu kerana, selalunya mereka hanya menyimpan benih halia untuk kegunaan penanaman semula di tanah mereka sendiri dan mereka jarang menjual benih halia kepada orang lain melainkan terdapat permintaan untuk benih halia dari orang ramai.

Benih halia memiliki harga yang agak rendah berbanding dengan benih halia yang dijual di pasaran.

Jika anda telah berbincang dengan usahawan tanaman halia, buat temujanji kepadanya kerana untuk menyediakan benih ini , memerlukan masa beberapa hari kerana mereka perlu memotong bahagian-bahagian halia untuk dijadikan sebagai benih untuk penanaman semula. 

Jika di Tambunan Sabah, anda boleh menjumpai usahawan tanaman halia di kawasan pasar Tani (Tambunan Tamu Ground) pada waktu pagi semasa hari khamis kerana kebanyakan usahawan-usahawan halia akan menjual hasil tanaman mereka kepada pembeli (orang tengah).

Jangan beli melalui orang tengah
Nasihat saya sekali lagi, jangan membeli benih halia kepada orang tengah kerana harga yang dikenakan keatas anda amat mahal, walau begitu anda mungkin boleh memberi pertimbangan untuk membeli  benih halia dari mereka sekiranya benih halia yang anda perlukan adalah sedikit.

Sekiranya anda sukar untuk mencari usahawan halia, anda mungkin boleh ke Jabatan Pertanian yang terdekat dengan anda untuk meminta sedikit nasihat daripada pihak mereka kerana mereka tentunya memiliki rekod atau kenalan dengan usahawan ladang halia yang berdaftar dengan mereka di tempat anda.

Posted by mr geo
GeoffreyStephen.com Updated at: November 23, 2015

No comments:

Post a Comment

Comments containing the active link, promotion, requesting a visit again, will not be displayed.