Petua Hilangkan Sakit Gigi Secara Semulajadi - GeoffreyStephen.com

Latest

Search For Anything Tips Here (360°).

Wednesday, October 14, 2015

Petua Hilangkan Sakit Gigi Secara Semulajadi

Petua Hilangkan Sakit Gigi . Sakit gigi akan menyebabkan keseronokon kita menghadapi kehidupan sehari-hari akan terbantut. Beberapa kaedah semula jadi boleh anda gunakan atau amalkan sebelum datang berjumpa dengan doktor.

Gigi yang sakit disebabkan oleh aktiviti kaviti daripada bakteria di dalam mulut kita dan berpunca dari makanan yang manis serta berkanji dan berpegang pada gigi dan gigi. Tahukah anda? Bakteria akan menghasilkan sejenis asid yang boleh menyebabkan kerosakan gigi anda.

Apabila gigi anda rosak dan akhirnya mencapai bahagian saraf, anda akan merasa betapa sakit kesengsaraan sakit gigi. Walau bagaimanapun, beberapa sebab lain juga boleh menyebabkan sakit gigi misalnya, gigi retak, longgar, bernanah dan sekiranya jangkitan sampai ke bahagian akar gigi, anda akan merasai kesakitan yang tidak bertanggungjawab.
Petua Hilangkan Sakit Gigi

Petua hilangkan gigi secara semulajadi

Apabila rasa sakit gigi, kita akan rasakan kesakitan yang berdenyut dan sangat menyeksakan, anda harus berjumpa doktor gigi untuk mengatasi kesakitan ini. Doktor gigi yang baik akan cepat mengatasi kesakitan anda.

Sekiranya anda gagal melakukan temujanji dengan doktor anda, anda boleh menyewakan di kedai untuk mendapatkan ubat untuk melegakan kesakitan yang anda alami. Secara asasnya, untuk menghilangkan kesakitan umum, pengambilan acetaminophen atau aspirin boleh melegakan sementara kesakitan ini. Selain itu, anda boleh menggunakan kaedah ini.

Cara meredahkan sakit gigi.

1. Menyapu minyak cengkih di bahagian gigi yang sakit akan memberi kelegaan kepada anda. Ini kerana, minyak cengkih mempunyai sifat yang ampuh dan boleh membunuh bakteria dan menjadikan gigi anda terasa kebas.

Masyarakat terdahulu di Malaysia menjadikan minyak cengkih sebagai ubat tradisional untuk mengubati sakit gigi dan sehingga kini, amalan ini masih diamalkan. Minyak cengkih mengandungi eugenol dan bertindak sebagai anestetik. Minyak ini juga mempunyai jbauh yang kuat dan menyengat tetapi ia sangat bagus untuk memberikan kelegaan kepada gigi kesakitan.

2. Sekiranya anda tidak mempunyai cengkih minyak, anda juga boleh mendapatkan beberapa cengkih potong yang anda gunakan untuk memasak. Letak beberapa ulas cengkih di mulut anda, biarkan hingga menjadi lembab dan gigit dengan menggunakan gigi gerham anda.

Ini bukan untuk bertujuan untuk mencederakan gigi tetapi ia adalah cara untuk menghasilkan cengkih minyak dan biarkan ulasan cengkih itu sehingga 30 minit.

3. Pes serbuk halia atau serbuk cili juga membantu melegakan sakit gigi. Untuk membuat pes, masukkan bahan-bahan di dalam satu cawan kecil dan masukkan beberapa titis udara.

Apabila pes siap, ambil secubit kapas atau mengikut mengikut keperluan anda, letakkan kapas di dalam mangkuk yang mengandungi pes tadi, biarkan kapas basah dengan bahan pes dan kain itu diletakkan di bahagian gigi bagian yang sakit. Anda boleh membuat pes halia dan pes cili secara berasingan.

4. Jika anda mempunyai serbuk mur, anda boleh merenehkan 1 sudu teh bubuk mur dalam anggaran dua cup dan biarkan selama setengah jam.

Biarkan sehingga sejuk dan campurkan kira-kira 1 sudu teh ke dalam cawan yang mengandungi setengah cawan udara. Bilas mulut anda menggunakan mur lima hingga enam kali sehari. Mur membantu kesan keradangan dan mampu membunuh bakteria.

5. Teh pudina mampu mengurangkan kesakitan gigi anda dan anda akan terasa sedikit kebas di mulut. Cara penyediaan adalah, masukkan satu suduh teh pudina dalam satu mangkuk yang mengandungi air, reneh selama dua puluh minit. Biarkan air sehingga sejuk dan berkumurlah dengan teh pudinah sekerap yang boleh.

6. Berkumur dengan hidrogen peroksida adalah penyelesaian jalan untuk mengurangkan kesakitan gigi anda. Selain itu, hidrogen peroksida juga boleh mengatasi masalah mulut dan memutihkan gigi dan juga membunuh bakteri di dalam mulut. Kumur dalam beberapa kali dan bilas mulut dengan air bersih.

7. Berkumur dengan air garam mampu mengurangkan kesakitan gigi anda. Bancuh satu sudu teh yang mengandungi garam dalam segelas air panas. Berkumur sekerap yang boleh. Air garam mampu membersihkan mulut anda dan membantu mengeluarkan cairan yang menyebabkan gigi anda sakit.

8. Letakkan beberapa tiub ais dikawasan gigi sakit. Ini sebagai altenatif untuk mengurangkan kesakitan dan menjadikan gigi saraf yang sakit menjadi kebas. Letakkan beberapa kiub ais di dalam beg plastik dan balut plastik tersebut dengan kain. Anda boleh meletakkan ais balutan di bahagian gigi pipi yang sakit.

9. Berkumur dengan hitam boleh mengurangkan bengkak dan sakit gigi kerana mengandungi tannin astringen. Teh hitam adalah terkenal tradisional perubatan. Jika anda mempunyai teh hitam dalam bentuk beg kecil, rendam teh beg ke dalam air panas dan meletakkan teh beg di gigi sakit daerah.

10. Gunakkan gigi ubat yang dipaskan untuk gigi sensitif kerana ubat gigi ini mampu meredahkan bengkak di gusi, mengurangkan kesakitan.

11. Tukar gigi gigi anda ke gigi gigi yang mempunyai buluh yang lembut untuk mengelakkan gusi anda bertambah bengkak akibat penggunaan gigi yang berlebihan kasar.

12. Gambir Sarawak sangat mujarab dalam mengatasi kesakitan gigi, ia akan menyebabkan kesakitan gigi anda hilang kerana gambir ini berupaya untuk mengebaskan gigi saraf yang saki. Sediakan secubit kecil gambir, letakkan di daerah sakit gigi, kesakitan gigi anda akan hilang dalam beberapa minit setelah anda menggunakannya.

13. Elakkan mengunyah apa-apa dengan menggunakan gigi anda jika gigi anda patah dan anda boleh menyedakan kesakitan dengan tutup di kawasan patah dengan gula-gula getah yang lembut sehingga anda bertemu dengan dokter gigi untuk perawatan.
Walau apa pun tips yang ditulis dalam artikel ini, ia hanya bertindak untuk menyingkirkan kesakitan anda dengan serta-merta.

Lakukan temujanji dengan doktor gigi anda dengan segera dan pastikan doktor gigi anda tahu punca sebenar mengapa gigi anda sakit selepas melakukan pemeriksaan keatas gigi anda. Sekiranya anda tidak tahu mengapa gigi anda sakit, ia akan menyebabkan masalah kepada anda kerana hal tersebut tidak akan selesai dan akan menjadi bertambah buruk.
Posted by mr geo
GeoffreyStephen.com Updated at: October 14, 2015

1 comment:

Comments containing the active link, promotion, requesting a visit again, will not be displayed.