Home » » Petua Hilangkan Sakit Gigi Secara Semulajadi

Petua Hilangkan Sakit Gigi Secara Semulajadi

Petua Hilangkan Sakit Gigi. Sakit gigi akan menyebabkan keseronokon kita menghadapi kehidupan sehari-hari akan terbantut. Beberapa kaedah semula jadi boleh anda gunakan atau amalkan sebelum datang berjumpa dengan doktor.

Gigi yang sakit disebabkan oleh aktiviti kaviti dari bakteria di dalam mulut kita dan berpunca dari makanan yang manis serta berkanji dan berpaut di gusi dan gigi. Tahukah anda? Bakteria akan menghasilkan sejenis asid yang boleh menyebabkan kerosakan gigi anda.

Apabila gigi anda mula rosak dan akhirnya mencapai bahagian saraf, anda akan merasa betapa sakitnya kesengsaraan sakit gigi. Walau begitu, beberapa sebab lain juga boleh menyebabkan sakit gigi misalnya, gigi retak, longgar, bernanah dan sekiranya jangkitan sampai ke bahagian akar gigi, anda akan merasai kesakitan yang tidak tertanggung.
Petua Hilangkan Sakit Gigi
Petua hilangkan sakit gigi secara semulajadi
Apabila merasa sakit gigi, kita akan rasakan kesakitan yang berdenyut dan amat menyeksakan, anda harus segera berjumpa doktor gigi untuk mengatasi kesakitan ini. Doktor gigi yang baik akan cepat mengatasi kesakitan anda.

Sekiranya anda gagal untuk melakukan temujanji dengan doktor anda, anda boleh singgah di farmasi untuk mendapatkan ubat untuk melegakan kesakitan yang anda alami. Pada dasarnya, untuk menghilangkan kesakitan umum, pengambilan acetaminophen atau aspirin boleh melegakan sementara kesakitan ini. Selain itu, anda boleh menggunakan kaedah ini.

Cara-cara meredahkan sakit gigi

1. Menyapu minyak cengkih di bahagian gigi yang sakit akan memberi kelegaan kepada anda. Ini kerana, minyak cengkih memiliki sifat yang ampuh dan boleh membunuh bakteria dan menjadikan gigi anda terasa kebas.

Masyarakat terdahulu di Malaysia menjadikan minyak cengkih sebagai ubat tradisional untuk mengubati sakit gigi dan sehingga sekarang, amalan ini masih diamalkan. Minyak cengkih mengandungi eugenol dan bertindak sebagai anestetik. Minyak ini juga memiliki jbauh yang kuat dan menyengat tetapi ia amat bagus untuk memberi kelegaan kepada kesakitan gigi.

2. Sekiranya anda tidak memiliki minyak cengkih, anda juga boleh mendapatkan beberapa potong cengkih yang anda gunakan untuk memasak. Letak beberapa ulas cengkih di mulut anda, biarkan sehingga menjadi lembab dan gigit dengan menggunakan gigi gerham anda.

Ini bukan untuk bertujuan untuk mencederakan gigi anda tetapi ia adalah cara untuk menghasilkan minyak cengkih dan biarkan ulasan cengkih tersebut sehingga 30 minit.

3. Pes serbuk halia atau serbuk cili juga membantu melegakan sakit gigi. Untuk membuat pes ini, masukkan bahan-bahan di di dalam sebuah cawan kecil dan masukkan beberapa titis air.

Apabila pes siap, ambil secubit kapas atau dengan mengikut keperluan anda, letakkan kapas di cawan yang mengandungi pes tadi, biarkan kapas basah dengan bahan pes dan kapas tersebut diletakkan di kawasan bahagian gigi yang sakit. Anda boleh membuat pes halia dan pes cili secara berasingan.

4. Jika anda memiliki serbuk mur, anda boleh merenehkan 1 sudu teh serbuk mur dalam anggaran dua cawan dan biarkan selama setengah jam.

Biarkan sehingga sejuk dan campurkan anggaran 1 sudu teh mur ke dalam cawan yang mengandungi setengah cawan air. Bilas mulut anda menggunakan mur lima hingga enam kali sehari. Mur membantu kesan-kesan keradangan dan mampu membunuh bakteria.

5. Teh pudina mampu mengurangkan kesakitan gigi anda dan anda akan terasa sedikit kebas di kawasan mulut. Cara-cara penyediaan adalah, masukkan satu suduh teh pudina dalam satu cawan yang berisi air, reneh selama dua puluh minit. Biarkan air teh sehingga sejuk dan berkumurlah dengan teh pudinah sekerap yang boleh.

6. Berkumur dengan hidrogen peroksida adalah satu jalan penyelesaian bagi mengurangkan kesakitan gigi anda. Selain itu, hidrogen peroksida juga boleh mengatasi masalah bau mulut dan memutihkan gigi dan juga membunuh bakteria di dalam mulut. Kumur dalam beberapa kali dan bilas mulut anda dengan air bersih.

7. Berkumur dengan air garam mampu mengurangkan kesakitan gigi anda. Bancuh satu sudu teh yang mengandungi garam di dalam segelas air suam. Berkumur sekerap yang boleh . Air garam mampu membersihkan mulut anda dan membantu mengeluarkan cairan yang menyebabkan gigi anda sakit.

8. Letakkan beberapa tiub ais dikawasan gigi sakit. Ini sebagai altenatif untuk mengurangkan kesakitan dan menjadikan saraf gigi yang sakit menjadi kebas. Letakkan beberapa kiub ais di dalam beg plastik dan balut plastik tersebut dengan kain. Anda boleh meletakkan balutan ais di bahagian pipi gigi yang sakit.

9. Berkumur dengan teh hitam mampu mengurangkan bengkak dan sakit gigi kerana mengandungi tannin astringen. Teh hitam adalah perubatan tradisional yang terkenal. Jika anda memiliki teh hitam dalam bentuk beg kecil, rendam teh beg ke dalam air panas dan letakkan teh beg di kawasan gigi sakit.

10. Gunakkan ubat gigi yang dihaskan untuk gigi sensitif kerana ubat gigi ini mampu meredahkan bengkak di gusi, mengurangkan kesakitan.

11. Tukar berus gigi anda kepada berus gigi yang memiliki buluh yang lembut untuk  mengelakkan gusi anda bertambah bengkak akibat penggunaan berus gigi yang berbuluh kasar.

12. Gambir Sarawak amat mujarab dalam mengatasi kesakitan gigi, ia akan menyebabkan kesakitan gigi anda hilang kerana gambir ini berupaya untuk mengebaskan saraf gigi yang saki. Sediakan secubit kecil gambir, letakkan di kawasan sakit gigi, kesakitan gigi anda akan hilang dalam beberapa minit selepas anda menggunakannya.

13. Elakkan mengunyah apa-apa dengan menggunakan gigi anda sekiranya gigi anda patah dan anda boleh meredahkan kesakitan dengan menutup di kawasan patah dengan gula-gula  getah yang lembut sehingga anda berjumpa dengan doktor gigi untuk rawatan.

Walau apa pun tips yang ditulis dalam artikel ini, ia hanya bertindak untuk meredahkan kesakitan anda dengan sementara.

Lakukan temujanji dengan doktor gigi anda dengan segera dan pastikan doktor gigi anda tahu punca sebenar mengapa gigi anda sakit selepas melakukan pemeriksaan keatas gigi anda. Sekiranya anda tidak tahu mengapa gigi anda sakit, ia akan menyebabkan masalah kepada anda kerana hal tersebut tidak akan selesai dan akan menjadi bertambah buruk.1 comments:

Comments containing the active link, promotion, requesting a visit again, will not be displayed.